Headerfoto: Tadeusz Lakota – Unsplash

Amivedi, een organisatie die zich inzet voor vermiste huisdieren, ziet een flinke stijging in het aantal vermiste honden in de zomer. Veel baasjes pakken hun koffers en laten de hond achter bij een oppas, waarna de viervoeters hun kans schoon zien om er vandoor te gaan. In Tilburg is daarom vorig jaar een zoekteam opgericht, dat met bijna 100 vrijwilligers speurt naar vermiste viervoeters.

Relatief veel honden raken in de zomer vermist als ze naar een oppasadres zijn gebracht, zegt Susan van der Poel van Honden Zoekteam Braboland. “Ze glippen door de deur, of schrikken ergens van tijdens een wandeling en zetten het op een lopen. De baas is er dan niet om hem terug te roepen, en met de oppas ontbreekt vaak de connectie.”

Vaak zijn het de angstigere honden waarbij het gebeurt. “Veel honden zijn bang voor mannen”

Plan van aanpak

Zodra het zoekteam een vermissing binnenkrijgt, worden er flyers gemaakt en wordt die op Facebook gedeeld. “We spammen online zoveel we kunnen. Ons bereik is een stuk groter dan dat van het baasje.”

Daarnaast gaat het team op pad. “We hebben vangkooien, camera’s en een drone. Dat betalen we allemaal uit eigen zak. We hebben ook speurhonden.”

Spraakberichten van baasje

Meestal gaat de oppas mee. “Voor veel baasjes is het geen reden om hun vakantie ervoor af te breken. We gebruiken wel vaak spraakmemo’s zodat de hond het baasje kan horen roepen en fluiten.” Het is sinds vorig jaar juni ruim 40 keer gelukt om een vermiste hond terug te vinden.

Haar tips voor hondenbezitters die hun huisdier zijn kwijtgeraakt? “Als het thuis is gebeurd, houd dan de voorkeur, achterdeur en poort open, en zet iets lekkers bij de deur om de hond te lokken”, aldus Van der Poel. “Ook een herkenbaar mandje of kleedje kan helpen.”

Trackingssystemen

Ook kun je denken aan AirTags, gps-trackers en halsbandjes met naam en telefoonnummer. Rick van Es van dierenwinkel Animal Center Tilburg ziet in aanloop naar de zomervakantie een stijging in de verkoop van die artikelen. “Ook de hondensnoepjes gaan hard.”

De AirTag werkt goed, zegt Van Es. Als je hond er eentje bij zich draagt, kun je via je telefoon zien waar je hond zich bevindt. “Die is erg populair. Gps-trackers werken ook goed, alleen heb je er vaak een abonnement bij nodig.” 

Bron: RTL Nieuws

Delen