Vuurwerkangst

De laatste maanden van het jaar staan voor ons in het teken van samenzijn en lekker eten. Voor huisdieren verloopt deze maand niet altijd even gezellig. In december zijn er namelijk onverwachte knallen die schrik en angst kunnen opwekken. Angst voor vuurwerk en andere harde geluiden is een veel voorkomend gedragsprobleem. Gelukkig kunnen we veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te verhelpen. In eerste instantie is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van de angst.  

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken die een rol spelen in de ontwikkeling van vuurwerkangst. Wanneer ouderdieren angstig zijn, zullen nakomelingen een grotere kans hebben om angst te ontwikkelen. Daarnaast is de socialisatie  ook een belangrijke factor. Als jonge dieren in de gevoelige periode wennen aan harde geluiden, ontwikkelen ze minder snel vuurwerkangst. Leerervaringen spelen tevens een grote rol in de ontwikkeling van angst. Het is logisch dat meerdere schrikervaringen met harde knallen het probleem kunnen verergeren, maar een dier kan ook door één slechte ervaring ineens panisch worden voor harde geluiden. In dat geval spreken we van een traumatische ervaring. Als laatste in het rijtje staat een medische oorzaak;  het is een bekend gegeven dat dieren die pijn ervaren of ziek zijn (bijvoorbeeld schildklierprobleem hebben) geluidsgevoeliger kunnen zijn.

Angstremmers

Om uw dier te hertrainen moet u ruim voor de vuurwerkperiode starten. Afhankelijk van de mate van angst kan het verstandig zijn om uw dierenarts te raadplegen voor angstremmende middelen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat uw dier angstiger wordt. Sluit de gordijnen en zet de radio of TV iets harder. Geef uw dier iets enorm lekkers rondom de jaarwisseling. Bied schuilplekken en leer deze plekken van te voren aan zodat het een bekende en veilige zone is voor het dier.

Hertrainen

Om te voorkomen dat uw dier steeds angstiger wordt is het verstandig om vroeg in het jaar de angst te gaan hertrainen. Wij adviseren honden- en katteneigenaren die een dier hebben met hevige angst om een trainingsplan op maat te laten maken door een gediplomeerd gedragstherapeut, bijvoorbeeld bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Is er sprake van matige angst en snel herstel, dan kan een eigenaar zelf met behulp van vuurwerkgeluiden op internet succes boeken. De geluidstraining bestaat uit het –eerst zachtjes- blootstellen aan diverse geluiden. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het laten horen van vuurwerkgeluiden een bruikbaar middel is om angstige dieren weer aan geluiden te laten wennen.

Tekst: Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn

Tinley Gedragstherapie voor Dieren is al meer dan 20 jaar dé specialist in diergedrag. Onze gedragstherapeuten beantwoorden dagelijks vragen over (probleem)gedrag bij dieren en helpen ongewenst gedrag te veranderen. Vertoont uw dier angst of ongewenst gedrag? Neem vrijblijvend contact op.

www.tinleygedragstherapie.nl

Delen