Headerfoto: Robert Larsson – Unsplash.com

Veel hondeneigenaars kennen het fenomeen: er komt een nieuwe huisgenoot – een baby, een tweede huisdier – en hun hond reageert niet goed. Hoe herken je jaloezie? Waarom zijn honden eigenlijk jaloers? En vooral: wat valt eraan te doen?

Honden voelen jaloezie als ze geloven dat hun band met de roedel bedreigd wordt. Een baby in huis, of een tweede hondje, zien ze dan als een ‘indringer’, een rivaal die de affectie van hun baasje zou kunnen inpalmen, en dan voelen ze zich tekortgedaan.

Niet willen eten

Honden tonen hun jaloezie op verschillende manieren: ze grommen, proberen de indringer te bijten of de aandacht van hun baasje te trekken door een speeltje te brengen of tegen hem/haar op te springen. Sommige dieren proberen zich achter de rivaal te verbergen of die ‘uit de weg te krijgen’, vaak op een onvriendelijke manier.

Duidelijke tekenen dat je hond jaloers is, zijn non-stop blaffen, plots in huis plassen (dit doen ze om hun territorium af te bakenen of je aandacht te krijgen), zaken vernielen of je spullen stelen (een roep om aandacht) en agressief gedrag, vooral tegenover de nieuwkomer. Ook janken, compulsief likken, niet willen eten of net te veel eten en huilen kunnen op jaloezie wijzen.

Nieuw speeltje

Aan het jaloerse gedrag van je viervoeter is wel degelijk iets te doen. Met deze tips help je hem om zich niet langer triest, bang of ongelukkig te voelen:

1. Geef je hond veel aandacht. Ook al neemt een baby of nieuw huisdier veel tijd in beslag, vergeet de trouwe huisgenoot die er al was niet. Een paar minuten aandacht per dag doet al wonderen.

2. Stel je hond voor aan het nieuwe gezinslid. Speel eventjes met je hond en breng hem dan bij de nieuweling. Doe dit zachtjes en vriendelijk, en let goed op de reactie van je hond.

3. Voorzie een beloning. Als je thuiskomt of net veel tijd hebt doorgebracht met de ‘indringer’, geef je hond dan iets lekkers of een nieuw speeltje om te tonen dat je om hem geeft.

Tot slot: de beste manier om jaloezie bij honden te voorkomen, is ze zo jong mogelijk te socialiseren. Of het nu in een park of thuis is, ze moeten leren dat de aanwezigheid van een ander dier hun relatie met jou niet verandert.

Bron: HLN.be

Delen