Foto: Mathew Coulton on Unsplash

Wanneer je een bal of speeltje voor je hond koopt kijk je wellicht naar de vorm, de prijs, of ‘ie geluidjes maakt en wellicht ook of het een leuk kleurtje heeft. Maar toch is juist dat laatste misschien nog wel het belangrijkst. Wan wat blijkt, je kunt het beste kiezen voor een blauw of geel speeltje in plaats van een rode. Hoe dat zit heeft alles te maken met hun zicht en kleurenwaarneming.

Niet zo zwart-wit

Wanneer je met je hond een mooie wandeling in de natuur maakt, vraag je je misschien af of hij net zo van de kleuren om zich heen kan genieten als jij. Toch zit dat net even anders. Dat honden minder kunnen zien dan wij, is je vast wel bekend. Maar hoe dat precies zit is niet bij iedereen bekend. Zo wordt er vaak gedacht dat ze alleen zwart en wit kunnen zien, maar zo zwart-wit is het gelukkig niet. Hoe het dan wel zit? We leggen het uit. 

Staafjes en kegeltjes

Honden zien de wereld op een minder kleurrijke manier dan mensen. En om daar een verklaring voor te geven, is het eerst goed om te weten hoe een oog eigenlijk werkt.

Wanneer er licht is, botst dat door je pupil op je netvlies. Je netvlies bestaat weer uit twee soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Zij geven signalen door naar de zenuwen, maar met allebei een andere functie. Zo kunnen de staafjes lichtsterkte opmerken en merken kegeltjes de kleuren op. 

Geen regenboog voor je hond

De mens heeft drie soorten kegeltjes, waarmee wij de kleuren rood, blauw en geel kunnen zien. Inclusief alle combinaties, zoals paars, groen en oranje. Honden – maar ook katten – hebben slechts twee soorten kegels: blauw en geel. Waardoor zij een stuk beperkter kunnen zien dan wij mensen. En alleen blauw, violet en geel kunnen waarnemen. Door die twee kegeltjes, worden ook de kleuren rood en groen voor honden bruin/geelachtig.

Kies voor blauw of geel

Andere kleuren dan blauw en geel en groen vallen niet heel erg op bij honden. Koop je dus een blauw speeltje voor je hond? Dan weerkaatst de blauwe lichtstraal via de pupil op het kegeltje dat gevoelig is voor blauw. En geeft het kegeltje een zenuwsignaal af via de hersenen. Op die manier ziet je hond de blauwe kleur. Maar geef je je hond een rood speeltje? Dan valt de rode lichtstraal in de pupil, maar zijn er heel weinig tot geen kegeltjes die dat kunnen opmerken en doorgeven. Hierdoor valt de rode kleur in het niet en valt het niet op voor je trouwe viervoeter.

Alle kleuren die niet blauw of geel zijn, worden voor je hond al bruin of vaag. Op de onderstaande foto kun je zien wat het zicht is van je hond in vergelijking met onze ogen. Kies daarom het liefst voor een speeltje dat blauw is, of anders geel. Blauw valt veruit het beste op voor de hond – zeker op een groene ondergrond zoals bij gras het geval is – en daar worden zij gegarandeerd blij van!

Bron: RTL Nieuws

Delen