Sinds corona hebben veel thuiswerkers er een nieuwe collega bij. Eentje die het leuk vindt om je videocalls te verstoren door languit op je toetsenbord te gaan liggen, of door z’n staart onder je neus te duwen. Waarom doen katten dat toch? Dierenarts Joshua Dutré en auteur en kattengedragstherapeut Anneleen Bru geven uitleg aan Het Laatste Nieuws.

,,Lou, is het nu klaar?!” Geen videocall met de collega’s gaat voorbij of de knorrige kat van collega Renée laat van zich horen. Ook hier thuis weet kater Fidel zijn baasjes een hele dag te negeren, tot de start van een Zoom-meeting. Dan wil hij plots wél aandacht en springt hij op schoot of op tafel. Of erger: hij beslist dat het toetsenbord de ideale plek is om zich te wassen.

Aandacht

,,Bovendien is het een mythe dat katten geen sociale wezens zijn”, zo gaat Dutré verder. ,,Ze zijn graag in het gezelschap van hun baasje, maar worden niet altijd graag vastgepakt of gestreeld. Tijdens een Zoom-call kunnen de dieren in de nabijheid van het baasje komen zonder onmiddellijk aangeraakt te worden. Dat vinden ze aangenaam.”

Anneleen Bru deelt die mening. Ze is gedragstherapeut, heeft verschillende boeken geschreven over katten en richtte Felinova op, een praktijk die gespecialiseerd is in katten. ,,Mensen willen tonen dat ze van hun huisdier houden door ernaar te kijken, hem of haar op te pakken, te knuffelen. Maar eigenlijk stuur je een andere boodschap. Staren komt agressief over voor katten. Een kat oppakken is geen goed idee. Dat voelt bedreigend voor het beestje.”

Hoe een kat dan toont dat hij van je houdt? Bru: ,,Door naar je toe te lopen, zich om te draaien en z’n achterste te laten zien. Dat lijkt afstandelijk, maar dat is wat katten het liefst hebben: geen oogcontact. Dat gedrag kan je spiegelen door je huisdier te negeren. Op het moment dat je videobelt, of naar de tv kijkt of aan het lezen bent, ben je in zijn ogen een vriendelijk, uitnodigend wezen dat wil knuffelen. Gaan ze bovenop je toetsenbord zitten? Dat is pure liefde.”

Katteneigenaren kunnen hier een belangrijke les uit trekken, meent Bru. ,,Katten zijn er niet louter voor ons plezier en gezelschap. Wie het ritme en de trekjes van zijn huisdier volgt, krijgt veel sneller leuk gedrag.”

Toch is een kat die je wel met rust laat tijdens een videocall niet per se asociaal, zegt dierenarts Dutré. ,,Veel hangt af van het individuele karakter. Sommige katten zijn aanhankelijk, anderen meer op zichzelf. Het één is niet slechter of beter dan het ander. Het zijn gewoon individuen met hun eigen voorkeuren.”

Gedragsexpert Bru: ,,Het zijn niet allemaal schootliggers. Een kat kan evengoed tonen dat hij je gezelschap op prijs stelt door zich op een meter van jou te nestelen. Wanneer een kat gesocialiseerd is, is de kans groter dat hij aanhankelijk is. Dat wil zeggen dat de kitten vanaf week twee in de buurt was van mensen en op schoot is genomen.” 

Gedragspreventie

Best gezellig, zo’n kat in de buurt. Maar wat als je werk af moet krijgen of een serieuze videomeeting hebt met een klant? Bru: ,,Gedrag van een kat veranderen kan enkel met preventie, management en modificatie. Heb je een belangrijk project? Doe dan de deur dicht zodat je kat niet bij je kan komen. Dat is preventie. Of zorg ervoor dat hij zich met andere dingen kan bezighouden. Is zijn etensbakje gevuld? Liggen er snoepjes in een voerpuzzel? Zijn er voldoende interessante spelletjes in de buurt? Staat er een klimboom? Dat is management.”

Wanneer de viervoeter erbij mag zijn, moet je een plek voorzien waar hij kan liggen. ,,Tussen het computerscherm en je toetsenbord, bijvoorbeeld, of leg een deken op tafel. Als hij op de deken gaat liggen, moet je hem belonen met aandacht en snoepjes. Ongewenst gedrag ga je ontmoedigen. Springt hij op je toetsenbord? Zet hem dan consequent weg. Dat noemen we gedragsmodificatie.” Alleen zo zal je bijzondere collega leren om zich te gedragen tijdens je videomeetings.

Bron: Waarom jouw kat iedere videomeeting verstoort: ‘Pure liefde’ | Mijn Gids | AD.nl

Delen