Foto: Adobe Express

Muilkorven zien er op het eerste oog niet bepaald vriendelijk uit. Sterker nog, veel mensen associëren een muilkorf vaak met een agressieve hond die kan uitvallen of bijten. Ze krijgen al snel het label ‘onbetrouwbaar’ of ‘vals’, maar dat hoeft lang niet altijd terecht te zijn. Veel baasjes kiezen ervoor om hun hond een muilkorf te laten dragen om andere redenen dan agressie. In dit artikel leggen we meer uit over deze redenen en waarom het zelfs voor jouw hond soms verstandig kan zijn.

Wanneer je het woord ‘muilkorf’ hoort, denk je waarschijnlijk al gauw aan een hond met ontblote, vlijmscherpe tanden die op je af wil stormen om te bijten. Niet heel gek. We zien dat namelijk voorbijkomen in teken- en actiefilms en bij politiehonden. “Mede hierdoor worden muilkorven niet langer gezien als trainingshulpmiddel, maar eerder als straf voor honden die niet onder controle kunnen worden gehouden. En dat terwijl eigenaren die hun hond muilkorven, júíst personen zijn die verantwoordelijkheid nemen”, vertelt Anke Janssen. Ze is gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut en geeft cursussen aan honden met probleemgedrag.

In Nederland geldt momenteel geen verplichting tot muilkorven, maar het kan wel als maatregel worden ingezet na een bijtincident. Agressie is namelijk de meest voorkomende reden dat honden een muilkorf dragen, maar zeker niet de enige. Dierenartsen kunnen ook eisen dat je hond wordt gemuilkorfd, net als sommige (vakantie)landen. Anke leert eigenaren daarom het belang van muilkorftraining. “Het kan zomaar gebeuren dat je hond er zelf ooit één om moet. En daar hoef je je dan niet voor te schamen, er zijn namelijk veel verschillende redenen voor.”

Eten van straat

De meeste hondeneigenaren zullen het herkennen: veel honden eten alles wat los en vast zit. Ze eten niet alleen weggegooid voedsel, maar ook dingen die potentieel giftig of gevaarlijk zijn, zoals dode dieren, afval, drugs, óf zelfs poep van andere honden. “Muilkorven kunnen in deze situatie ontzettend nuttig zijn en voorkomen dat je eetlustige hond ziek wordt of zelfs overlijdt”, aldus Anke.

Gewonde hond

Nog een reden waarom honden muilkorven kunnen dragen volgens Anke, is omdat ze misschien gewond zijn. Een muilkorf voorkomt dat een hond aan zijn of haar wond likt en deze infecteert of openhaalt. Bovendien bijten honden sneller om zich heen wanneer ze pijn hebben, zeker als je ze probeert te vervoeren of de wond probeert te bekijken. “Zelfs de allerbraafste hond kan in paniek zijn tanden gebruiken. Het kan dan ook zomaar zijn dat je dierenarts een muilkorf gebruikt tijdens een onderzoek of behandeling van een wond”, vertelt ze. Belangrijk dus om je hond uit voorzorg te laten wennen aan een muilkorf. 

Jachtinstinct

Sommige honden hebben een sterk jachtinstinct en vinden het leuk om van de middagwandeling een spelletje te maken. In het gras klinkt geritsel… en jawel hoor! De hond heeft een muis te pakken. “De dagelijkse wandeling met je geliefde viervoeter wordt een ware hindernisbaan als het jachtgedrag van je hond niet meer te houden is. De hond brengt namelijk niet alleen zijn prooi, maar ook zichzelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar, óók als hij aangelijnd is”, vertelt de gedragstherapeut. Om te voorkomen dat hij ook daadwerkelijk een prooi vangt, muilkorven sommige eigenaren hun viervoeter.

Signaal afgeven

Een muilkorf kan ook worden gebruikt als signaal voor andere mensen om je hond met rust te laten, als je bijvoorbeeld niet wil dat vreemden hem of haar aaien. Angstige of getraumatiseerde honden vinden dit namelijk niet altijd leuk en kunnen dit zelfs zien als bedreiging. Dit kan de hond afreageren door te bijten. “Ook roepen mensen eerder hun eigen hond bij zich, wat ongewenste interacties kan voorkomen”, zegt Anke.

Ruig spelen

Tenslotte zijn er honden die erg ruig spelen en daarom een muilkorf om krijgen. Ze ‘snappen’ bijvoorbeeld naar andere honden, om ze aan te moedigen harder te rennen. Vooral jachthonden en windhonden, zoals basenji’s, greyhounds en whippets doen dit veel. Een muilkorf voorkomt incidenten door opwinding tijdens het spel!

Let op: een muilkorf is niet dé oplossing voor ongewenst gedrag. Honden kunnen met een muilkorf nog steeds schade toebrengen bij andere honden, dieren of mensen. Het is daarom belangrijk dat je je hond traint naast het gebruik van een muilkorf.

Bron: RTL Nieuws

Delen