Iedere hond of kat kan een wond(je) oplopen en daarvoor hoef je niet altijd voor naar een dierenarts. Ze genezen vaak vanzelf, maar toch is het altijd belangrijk om goed op de wond te letten. Ook kleine wondjes eisen de benodigde aandacht. Daarom is het van belang wonden te herkennen en deze op een goede manier te behandelen.

Behandeling van kleine wondjes

Kleine, oppervlakkige wondjes kun je vaak zelf behandelen, met een zachte desinfecterende zalf. Maar je moet er altijd goed op letten dat je hond of kat niet aan de wond gaat likken en de wond daardoor verergerd. Er zijn speciale shirts om (operatie)wonden te beschermen. En let op: een klein wondje kan wel diep zijn! En soms zie je geen bloed, maar wel peesjes. Dat soort wonden kunnen het best gehecht worden. Vraag gerust advies bij een dierenarts.

Inwendige bloeding

Een inwendige bloeding is vaak slecht te zien. Je huisdier kan dit oplopen door bijvoorbeeld een aanrijding met een auto of na een val. Een inwendige bloeding herken je vaak aan een shock. Een shock is te herkennen aan onrustig gedrag, het bewustzijn verliezen en een zwakke, maar snelle pols. Bij twijfel ga je direct naar een dierenarts.

Wond aan poot

Bij honden gebeurd het nog wel eens dat ze in iets scherps trappen. Dat kan de poot verwonden aan de voetzooltjes. Vaak is dit niet ernstig, maar wel vervelend. Bovendien kan het snel geïnfecteerd raken. Het is zaak om de poot goed schoon te houden en te reinigen met bijvoorbeeld Betadine. De wond geneest het snelst wanneer deze aan de open lucht wordt blootgesteld.

Wond aan oor

De oren van een hond hebben vlak aan de rand een ader lopen. Wanneer de hond zijn oor verwond gaat dit vaak heftig bloeden. Dit bloeden is moeilijk te stoppen en een hoofdverband aanleggen bij een hond is lastig. Ga bij een verwonding aan het oor dan ook altijd naar een dierenarts.

Bijtwond

Een bijtwond hoeft niet heel erg te zijn, maar kan wel diep zijn of open staan. Door de bacteriën uit de bek van de andere hond kan het makkelijk gaan infecteren. Ga met een bijtwond altijd naar de dierenarts, er kan dan gekeken worden of er gehecht moet worden. Soms wordt antibiotica voorgeschreven om infecties te voorkomen.

Slagaderlijke bloeding

Een slagaderlijke bloeding is te herkennen aan de heldere kleur van het bloed en spuit pulserend uit de wond. Ga direct naar een dierenarts en probeer het bloeden te stelpen door druk op de wond uit te oefenen met een schone doek.

Tot slot

Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Hoe klein de wond ook is, ga hier altijd serieus mee om en probeer ieder wondje altijd zo goed mogelijk schoon te houden. Het is handig om een EHBO trommel speciaal voor je huisdier te hebben met daarin minimaal desinfectans, wondzalf, een thermometer, een schaar en verbandmateriaal.

Delen