De weerstand bij paarden is afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Wanneer het afweersysteem in goede staat is dan kan je paard ziekteverwerkers afweren. Hoe dichter een paard bij de natuur staat, hoe beter het afweersysteem werkt. Doordat paarden al eeuwenlang door de mens zijn gedomesticeerd, is het aan ons om ze  zoveel mogelijk te beschermen en ondersteunen. Hoe kunnen we onze paarden zo gezond mogelijk houden?

Het afweersysteem

Het afweersysteem bestaat uit 3 onderdelen. Denk hierbij aan de inwendige en uitwendige omgeving: dit is de huid, de slijmvliezen in de luchtwegen en de darmen, speeksel en maagzuur.

De functie van de huid is ervoor zorgen dat schadelijke stoffen niet het lichaam binnen kunnen dringen. Wanneer je paard een verwonding heeft kun je een wondgel gebruiken.

De functie van de slijmvliezen is het opvangen van de bacterie en deze vervoeren naar de keelholte waar de bacterie in aanraking komt met stoffen die de bacterie doden. Dit voordat de bacteriën schade kunnen toebrengen aan het lichaam. MSM  en L-Lysine ondersteunen de natuurlijke afweer. Zink bevordert de aanmaak van afweercellen.

De algemene afweer

De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen. Het zijn de witte bloedcellen die de lichaamsvreemde (bacteriën, virussen) stoffen vernietigen.

Daarnaast spreken we nog van specifieke afweer. Deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker en schiet te hulp als de algemene afweer niet genoeg ziekteverwekkers kan vernietigen. De specifieke afweer maakt gebruik van de lymfocyten in het bloed en het lymfestelsel.

Invloed van stress

Langdurige stress of ongezonde leefomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem wordt onderdrukt. Hierdoor vermindert de afweer en kan je paard sneller ziek worden. Teveel cortisol kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de kans op infectieziekten groter wordt.

Happy Horse

Overdrijf zeker niet met supplementen en blijf vooral op je paard letten. Hoe ziet je paard eruit? Is hij alert, hoe ziet de vacht eruit, is je paard dik of dun, zijn er wondjes of heeft je paard neusuitvloeiing?

Ook het gedrag is een belangrijke graadmeter. Is er voldoende energie tijdens de training of zijn er andere opvallende veranderingen in het gedrag. Observeer dagelijks het gedrag van je paard, dan zullen afwijkingen sneller opvallen.

Vitaminen & mineralen

Voor het behoud van een goede weerstand is een bepaalde hoeveelheid vitaminen- en mineralen in het lichaam noodzakelijk. Overdrijf dit niet!  Het geven van een teveel aan supplementen kan zelfs gevaarlijk zijn.

Een glanzende vacht is een weerspiegeling van gezonde darmflora. Om de darmflora te onderhouden kun je denken aan het geven van pre- en probiotica, die zorgen voor een versterkte darmflora. Je kan dit geven tijdens de herfst- en wintermaanden en tijdens/na een ziekte of een operatie.

Ook zijn essentiële aminozuren van belang. Dit zijn bouwstenen van eiwitten voor de huid-en hoorncellen. Met name in de herfst en winter is het geven van extra lijnzaadolie of omega3 olie van belang. Normaal haalt het paard dit uit vers gras.

Delen