Foto: Anna Dudkova – Unsplash


Honden worden vaak beschouwd als de trouwste en liefste vrienden die je maar kan hebben. Maar wat jij voelt voor je hond gun je jouw viervoeter misschien ook wel. In dat geval zou je een tweede hond in huis kunnen nemen, zodat ze een maatje hebben. Toch brengt dit ook weer extra zorgen met zich mee. We zetten de voor- en nadelen van een tweede hond op een rij!

Honden zijn van origine roedeldieren. Veel honden vinden het dan ook leuk om een soortgenoot in huis te krijgen, maar let wel op dat lang niet iedere hond erop zit te wachten. Ook haal je een extra levend wezen in huis en hier moet jij als baasje natuurlijk ook voor zorgen en dus extra goed over nadenken.

De voordelen van een tweede hond

Een tweede hond erbij kan superleuk zijn voor je hond, aangezien ze speelkameraden van elkaar kun worden. Een baasje heeft immers niet altijd tijd om ieder moment van de dag met de hond te spelen, maar die tweede hond staat daar waarschijnlijk wel voor open. Daarnaast zorgt dit er ook nog eens voor dat de honden elkaar moe maken. Zij hebben veel meer energie dan een mens en zijn dus perfect voor deze klus.

Daarnaast ben jij als baasje misschien niet de hele dag thuis, dus komt het waarschijnlijk ook geregeld voor dat je hond af en toe alleen is voor een korte tijd. Wanneer ze dan een maatje hebben, voelen ze zich minder snel eenzaam. Daardoor ga jij ook zonder schuldgevoel even weg.

De nadelen van een tweede hond

Naast de vele voordelen van een tweede hond zijn er natuurlijk ook nadelen te noemen. Het onderhouden van een hond kost al veel geld, denk aan voer, snoepjes, speeltjes, dierenartskosten en een fijn kussen of mand. Een tweede hond erbij betekent dus ook twee keer zoveel kosten. Bereken dus van tevoren of dit haalbaar voor je is, want als je eenmaal de tweede hond hebt is het moeilijk om er afstand van te nemen.

Ook vragen twee honden meer van de organisatie wat betreft vakanties en dagtripjes. Je hond laten logeren bij vrienden of familie is soms een optie, maar wanneer dit er twee zijn is dit voor veel mensen net even te druk. Daarbij zitten hondenpensions vaak al snel vol in de vakanties, mede doordat steeds meer mensen een hond in huis nemen sinds de komst van corona. Overigens is een pension vaak ook erg prijzig. Je zou ervoor kunnen kiezen om je honden mee te nemen op vakantie, maar daar moet je dan wel je vakantieplannen voor aanpassen. Bovendien zit niet iedereen hier op te wachten.

Het is dan ook essentieel om van tevoren goed over al dit soort zaken na te denken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de tweede hond er eenmaal is. Het blijf een levend wezen die afhankelijk is van jou als baasje. Natuurlijk is het hebben van een tweede hond meer werk, maar je krijgt daarvoor ook weer dubbel zoveel liefde voor terug.

Eerste kennismaking  

Wanneer je zeker weet dat je een tweede hond in huis wil hebben, dan is het belangrijk om de honden straks zo goed mogelijk te introduceren. Doordat jouw huis het territorium is van je hond is het belangrijk om ze op neutraal terrein te laten kennismaken. Wanneer ze elkaar ontmoeten laat je ze gewoon hun ding doen en het liefst zonder riem, zodat ze op hun eigen tempo kunnen kennismaken. Daarnaast is het belangrijk dat er geen speeltjes in de buurt liggen, omdat dit kan leiden tot ‘bezitagressie’. Loop na de kennismaking naar huis met de twee honden, geef ze evenveel aandacht en dan gaat het negen van de tien keer goed en worden ze vriendjes voor het leven.
 

Bron: RTL Nieuws

Delen