Foto: Dierenambulance Kennemerland

Een vrouw in Assendelft heeft gisteren een zeehond aangetroffen die wel heel ver landinwaarts is gegaan. Het beestje zou al enkele dagen rondstruinen op verschillende plekken in het gebied.

De zeehond werd begin vorige week al gesignaleerd. “Op dinsdag of woensdag werd hij voor het eerst gezien in de buurt van de Oost-Graftdijk”, vertelt Emmy Veenema, strandingscoördinator bij Pieterburen. “Daarna werd hij op vrijdag gesignaleerd op de Purmerringvaart en uiteindelijk zag een vrouw hem op de Vaartdijk in Assendelft liggen.”

Volgens Pieterburen gaat het om een ‘gewone’ zeehond, in Nederland komt ook de grijze zeehond voor. Omdat het beestje in het donker was gevonden, kon niet worden vastgesteld of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Naar schatting is het beestje 3 tot 5 jaar oud. 

Het komt vaker voor dat zeehonden zich in de binnenwateren bevinden, meldt het centrum. “Zolang daar vis zit, vermaken ze zich prima.” Maar omdat deze zeehond al op meerdere plekken was gezien en nu langs de weg lag, is besloten om actie te ondernemen.

Speciale trainers

Meerdere diensten kwamen hiervoor ter plaatse, waaronder de politie. “De politie had de weg afgezet terwijl de lokale dierenambulance de zeehond tegenhield om terug het water in te gaan”, gaat Veenema verder. Om de zeehond op te kunnen tillen, werd ook dierenambulance Kennemerland opgeroepen. “Zij hebben speciale trainers die zijn opgeleid om zeehonden op te tillen. Ieder ander kan daarvoor een boete krijgen.”

Die strenge regels zijn er niet zonder reden. “Zeehonden hebben hele scherpe tanden”, vertelt Colette Hesse, manager van dierenambulance Kennemerland. “Ze kunnen zo in je hand bijten, dus speciale handschoenen alleen zijn niet afdoende. Je moet goed weten hoe je ze moet oppakken en onze rijders zijn daarvoor opgeleid.”

Gemarkeerd met watervaste verf

Medewerkers van dierenambulance Kennemerland tilden de zeehond en legden het dier in een krat. Daarna werd hij gemarkeerd met watervaste verf. “Mochten we weer een melding krijgen, dan weten we zo welke zeehond het is”, vervolgt Hesse. “Dan overleggen wij met Pieterburen over hoe verder, want misschien is hij wel gedesoriënteerd.”

De zeehond werd uiteindelijk uitgezet aan het strand van Wijk aan Zee. “Hij was gezond, goed op gewicht, alert en actief”, zegt Veenema van Pieterburen. Ze maken zich dus geen zorgen over het welzijn van het dier. “Hij heeft een kleurmarkering, dus als hij weer gespot wordt, kunnen we weer even kijken hoe het gaat. Het kan soms zijn dat er inwendig iets aan de hand is, maar daar leek gisteren geen sprake van.”

Bron: RTL Nieuws

Delen