Mensen die een hond willen kopen, maar ook, fokkers, eigenaren en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van de fysieke problemen waar kleine hondjes mee kampen. Dat stelt stichting Dier&Recht, die mensen daarom gaat voorlichten. Het gaat onder meer om chihuahua’s, dwergkeesjes en andere zogenoemde miniatuurhondjes.

Zo hebben de dieren  vaak last van chronische hoofdpijn omdat de schedel te klein is voor de hersenen. Die zorgt bijvoorbeeld voor uitpuilende ogen en problemen met het gebit.

Chihuahua’s en dwergkezen

Volgens Dier&Recht zijn de gezondheidsproblemen nauwelijks bekend. “Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet”, zegt dierenarts Kelly Kessen.

Door voorlichting te geven wil Dier&Recht mensen bewust maken dat het fokken van miniatuurhondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De stichting pleit ook voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. “Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben”, stelt de organisatie, die vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de regels moet toezien.

Te korte snuit

Ook bij andere hondenrassen spelen gezondheidsproblemen. Sinds maart 2019 heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit het fokken van honden met korte snuitjes verboden.

Dat verbod kwam er nadat een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht aantoonde dat het fokken de gezondheid van de dieren aantast. Fokkers die de wet negeren, riskeren boetes. De platte snuit van de honden zorgt voor ademhalingsproblemen.

Volgens de nieuwe regels moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds vorig jaar oktober begonnen met controles.

Bron RTL Nieuws 18-05-2020