De menukaart bij sommige restaurants in Zuid-Korea moet op de schop: zojuist stemde het parlement van het Aziatische land met een overweldigende meerderheid in met een verbod op het slachten van honden en de verkoop van hondenvlees.

Een overheidsstudie van vorig jaar liet zien dat er nog zo’n 1150 hondenfokkers actief zijn. Die fokken jaarlijks naar schatting een miljoen honden voor de slacht.

Met de nieuwe wet neemt Zuid-Korea definitief afstand van een eeuwenoude traditie waar een deel van de bevolking aan vasthield, reageert Zuidoost-Azië correspondent Thom Schelstraete. “Met name jongeren zien honden veel meer als huisdieren en hebben daarom absoluut geen trek meer in hondenvlees. Samen met de dierenactivisten krijgen ze nu ook steun van de regering. Die vindt hondenvlees niet meer passen bij het imago van Zuid-Korea als een modern en succesvol land, en wil er daarom vanaf.”

Drie jaar de tijd

Toch betekent de stemming niet dat hondenvlees direct niet meer te verkrijgen is. De regering wil de hondenvleesindustrie tegemoetkomen. 

Zo geeft het de fokkers, slachters en verkopers van hondenvlees drie jaar de tijd om uit de handel te stappen. Ook is er financiële compensatie en de belofte om mensen te helpen nieuw werk te vinden. “Maar de hondenvleesboeren en restauranthouders zijn allesbehalve blij met die beloftes”, zegt Schelstraete.

Het verbod gaat pas over drie jaar in. Dierenactivisten willen daar niet op wachten en bezoeken hondenfokkers en slachthuizen om honden te bevrijden.

“De industrie wil liever doorgaan tot de traditie van hondenvlees vanzelf uitsterft doordat er op termijn geen vraag meer naar is. De kans is groot dat de fokkers, slachters en verkopers opnieuw de straat op zullen gaan tegen het verbod. Er is zelfs al gedreigd met het loslaten van twee miljoen honden in hoofdstad Seoel.”

Door de nieuwe wet kunnen mensen die honden fokken om te slachten en hondenvlees verkopen tot maximaal drie jaar de cel in. Op het eten van hondenvlees staat geen straf.

Vooral ouderen

Momenteel zijn het vooral nog enkele ouderen en mensen op het platteland die hondenvlees eten. Dat wordt het vaakst verwerkt in een speciale soep die bosintang heet.

Dat gerecht is vooral in augustus populair tijdens de warmste dagen van het jaar. Zo wordt geloofd dat het eten van hondenvlees verkoelend werkt en goed zou zijn voor je lichaam en gezondheid.

Maar ook in hoofdstad Seoel staat het gerecht nog in enkele restaurants op het menu. Tot frustratie van dierenrechtenactivisten uit Zuid-Korea en uit het buitenland. Zij strijden al vele jaren tegen de productie en consumptie van hondenvlees.‌

Volgens de activisten is er bij veel hondenkwekers sprake van mishandeling. Ze zouden de honden met te veel bij elkaar in te kleine kooien zetten. En ook het slachten zelf zou geregeld op wrede manieren gebeuren, zoals met elektrocutie.

Bron: RTL Nieuws

Delen